Glutēns – Cēlonis liekajam svaram

Lipeklis, kas atrodas mūsdienās visbiežāk patērētajos pārtikas produktos, tanī skaitā arī daudzos veselīgajos produktos var būt par iemeslu tam, ka tev ir grūtības atbrīvoties no liekā svara.

Kas ir glutēns?

Glutēns – Kas Pie Velna Tas Tāds?

Glutēns ir olbaltumviela, kas atrodas kviešos, rudzos, miežos, auzās un šo graudu izstrādājumos. Un, ļoti iespējams, ir cēlonis tam, ka nevari zaudēt lieko svaru sekojot pat vislabākajai diētai pasaulē.

Cilvēka evolūcijas ir mērāma simtiem tūkstošu gadu garumā. Bet tikai pēdējo desmit tūkstošu gadu laikā mēs esam sākuši nodarboties ar lauksaimniecību – audzēt un uzturā lietot graudaugus.

Graudaugi, atskatoties uz cilvēka evolūcijas skalu, cilvēka organismam ir salīdzinoši vēl kaut kas jauns. Daudz cilvēku nemaz tā īsti vēl nav paspējuši pielāgoties glutēnu saturošu produktu patērēšanai uzturā. Tādējādi šie produkti var izraisīt veselu virkni ar problēmām cilvēka organismā.

Glutēna Nepanesamības Simptomi

Lai gan tikai katram 133. cilvēkiem ir nopietna gremošanas trakta slimība, ko sauc par celiakiju, kas bojā tievo zarnu un kavē uzturvielu uzsūkšanos. Tomēr pētījumi atklāj, ka aptuveni 6-7% iedzīvotāju, lielākā vai mazākā mērā, ir glutēna nepanesamība.

Glutēns izraisa dažādas blakusparādības

Daži no visbiežāk sastopamajiem simptomiem cilvēkiem, kam ir glutēna nepanesamība, ir regulāra vēdera pūšanās, pastāvīgs nogurums, kaulu un locītavu sāpes, caureja, aizcietējumi, niezoši ādas izsitumi, kā arī problēmas ar liekā svara samazināšanu.

Vai izklausās pazīstami?

Glutēns Ir Visur…

Ņemot vērā to, ka glutēns ir kviešos, jāsaprot, ka tas atrodas arī kviešu miltu sastāvā. Līdz ar to arī maizē, makaronos un dažādos kulinārijas izstrādājumos. Jā, tas atrodas arī pilngraudu produktos!

Glutēns ir visur!

Diemžēl, glutēnu saturošo produktu saraksts ar to nenoslēdzas. Glutēns tiek izmantots praktiski visu rūpnieciski ražoto pārtikas produktu sastāvā kā stabilizētājs.

To var atrast tādos produktos kā desas, šokolādes, salātu mērces, sojas mērces, marinādes, medikamenti, brokastu pārslas, alus, saldējums, cepumi.

Un Cilvēki Nemaz Nenojauš, Ka Ir Kļuvuši Par Upuriem…

Sakarā ar to, ka glutēns ir tik ļoti izplatīts mūsdienu uzturā, lielākā daļa cilvēku nemaz pat nenojauš, ka tādu simptomu pamatā, kā vēdera pūšanās, hronisks nogurums, grūtības zaudēt lieko svaru, ir glutēna nepanesamība.

Glutēna upuri

Cilvēki jau ir pieraduši ikdienā pie regulāra noguruma, vēdera sāpēm, liekā svara, kā arī citām blakus parādībām un nemaz neaizdomājas, ka to cēlonis varētu būt konkrēti uzturā lietotie pārtikas produkti.

Bet par to nav jābrīnās. Maize, desa, makaroni, brokastu pārslas, dažādi kulinārijas izstrādājumi un daudzi citi glutēnu saturoši produkti ir ikdienas uztura sastāvdaļa. Lielākajā daļā ģimeņu. Un tā tas ir bijis jau no agras bērnības.

Bez Glutēna…

Ja tevi regulāri piemeklē kāda no iepriekš minētajām blakus parādībām, noteikti ir vērts pamēģināt vismaz uz nedēļām divām izslēgt no uztura visus glutēnu saturošos produktus un pavērot vai gadījumā simptomi nepazūd.

Diēta bez glutēna

Daudzi cilvēki, kas atsakās no glutēna uzturā, novēro, ka mazinās ikdienas nogurums un automātiski samazinās arī liekais svars.

Tas skaidrojams pirmkārt ar to, ka organismam kļūst vieglāk darboties. Otrkārt, ar atteikšanos no lielākās daļas rūpnieciski ražoto pārtikas produktu, kas, lielākoties, ir bagātīgi ar kalorijām, bet nabadzīgi ar uzturvielām, vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām.

Ja nolem atteikties no glutēna uzturā, tad tu nedrīksti lietot visus tos produktus, kuru sastāvā ir kvieši, mieži, auzas vai rudzi. Vairs nekādas veselīgās auzu pārslu un citu graudu putras!

Ieteicams izvēlēties īstus un dabīgus nevis rūpnieciski ražotos „bez glutēna” produktus. Piemēram, tā vietā, lai paņemtu saldinātu ķiršu jogurtu ar uzrakstu „nesatur glutēnu” labāk izvēlēties grieķu jogurtu bez piedevām un pielikt klāt svaigus vai saldētus ķiršus pašam.

Kombinē savu ēdienkarti no tādiem dabīgiem un rūpnieciski neapstrādātiem produktiem kā svaigas zivis, gaļa, putnu gaļa, olas, pākšaugi, augļi, dārzeņi, rieksti un sēklas.

Diēta, kas nesatur glutēnu

Izvairīties no glutēna nozīmē, atteikšanos no maizes, makaroniem, čipsiem, bulciņām, kūkām, konfektēm, desām, cīsiņiem, zivju pirkstiņiem, salātu mērcēm un daudziem citiem rūpnieciski ražotiem produktiem.

Un pat ja tev nav problēmas ar glutēna nepanesamību, iepriekš nosauktos produktus vajadzētu izslēgt vai stingri ierobežot no tavas ēdienkartes jebkurā gadījumā, jo tie nenāk par labu nedz tavai veselībai nedz arī figūrai.

P.S. Jautājums – Vai esi kādreiz pamēģinājis izslēgt glutēnu saturošos produktus no ēdienkartes?

Atbildi raksti zem raksta komentāros. Labprāt dzirdētu tavu pieredzi.

Par slaidu un veselīgu augumu!

Matīss “Pārvērtību Speciālists” Bārtulis
Sertificēts fitnesa un veselīga dzīvesveida treneris

Leave a Reply